Jump to content
Sign in to follow this  
x-men

Teror truje misli

Recommended Posts


[b] Teror truje misli [/b]
[url="http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,15261604,00.html"][img]http://www.dw-world.de/image/0,,15261217_1,00.jpg[/img][/url][i][url="http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,15261604,00.html"]Vladina četvr u Oslu u petak uveče nakon napada[/url][/i]
[b] Sve se tako lijepo uklapalo: Norveška sudjeluje u vojnoj misiji međunarodnih snaga u Afganistanu i u zračnim napadima NATO-a u Libiji. Pa jasno je da kao bombaš u vladinoj četvrti u Oslu u pitanju neki musliman.[/b]


Teror ovakvih razmjera nas ostavlja bez riječi - svejedno dolazi li s lijeva ili s desna, svejedno je su li počinitelji fundamentalisti ove ili one religije, da li se radi o organiziranoj grupi ili nekom poludjelom pojedincu. A žrtvama je pogotovo svejedno za koju ideju ili u ime čega su oni ubijeni ili ranjeni. Žrtve terora su nedužne. I upravo to je ono što teror čini tako odvratnim - sasvim svejedno tko je počinitelj.

Teror se osim toga odlikuje svojim djelovanjem i na krug izvan neposrednih žrtava. Teror, naime, proizvodi strah. Čovjek se pita: da li su grad u kojem živim, zrakoplov kojim letim ili priredba koju želim posjetiti možda sljedeći ciljevi napada? Političari uvijek kažu da mi ni u kom slučaju ne smijemo promijeniti naše ponašanje iz straha od terorističkih napada. Jer bi to značilo da je teror već pobijedio. I to je točno.

Ali teror pričinja još i veći strah - strah od mogućih počinitelja. Da li je moj susjed ili čovjek koji pored mene stoji u tramvaju možda opasan? Možda zato što nosi bradu? Ili zato što je drugačije obučen? Možda zato što izgleda kao musliman, ili naprosto kao stranac? Tu se sasvim jasno vidi: teror truje naše misli, naš način razmišljanja! Strahovi proizvode predrasude, a ekstremni strahovi čak i fobije. To se u slobodnim, demokratskim društvima ne smije dozvoliti!

Kao što već i posljednji izborni uspjesi stranaka koje su neprijateljski raspoložene prema muslimanima ili strancima općenito u mnogim europskim zemljama pokazuju, tako su i prvi sati nakon terorističkih napada u Norveškoj ukazali na to u kojoj mjeri je mišljenje u Europi već zatrovano. Sve se tako lijepo uklapalo u unaprijed posloženu sliku: Norveška sudjeluje u vojnoj misiji međunarodnih snaga u Afganistanu i u zračnim napadima NATO-a u Libiji. Pa jasno je da kao bombaš u vladinoj četvrti u Oslu u pitanje dolazi samo neki musliman. Dva i pol sata kasnije masakr u omladinskom kampu - zaključak je jasan: zar gotovo istovremeno ubijanje na više različitih mjesta nije oduvijek bio zaštitni znak Al Kaide?

[url="http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,15261604_ind_1,00.html"][img]http://www.dw-world.de/image/0,,15261467_1,00.jpg[/img][/url][i][url="http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,15261604_ind_1,00.html"]Plavooko i plavokosi Norvežanin - Anders Behring Breivik[/url][/i]

Pa čak ni nove vijesti koje su sinoć (22.7.) tijekom večeri stizale nisu tzv. stručnjake za pitanja terorizma, koji su svoje stručno mišljenje davali u udarnom programu njemačke televizije, mogle poljuljati u njihovom ubjeđenju. Recimo to da je počinitelj uhićen i da ima norveško državljanstvo. Odgovor: pa to su u međuvremenu dobili mnogi muslimanski useljenici. Ili druga vijest, da je počinitelj plavokos i plavook. Odgovor: pa to je sigurno neki Norvežanin koji je kao konvertit prešao na islam. Konvertiti su uvijek posebno radikalne pristalice neke vjere - u Njemačkoj je to poznato barem otkako je prije četiri godine otkrivena teroristička grupa tzv. "Grupa iz Sauerlanda".

Što li su brojni muslimani koji mirno žive u Njemačkoj osjećali kada su pratili takva izlaganja na njemačkoj televiziji? Lako je razumljivo da se vjerovatno nisu osjećali prihvaćenima, već upravo suprotno: odbačenima iz društva. To su također trenuci kada lako može doći do zatrovanja misli i mišljenja.

U međuvremenu znamo da uhićeni vjerovatni počinitelj nije nikakav musliman, već vrlo vjerovatno redikalan kršćanin. Za bilo kakve druge zaključke je još prerano. Ali, jedno je sigurno: teror je odvratan i vrijedan svakog prezira. Prije svega zbog žrtava. Ali i zbog toga što on tako izrazito truje misli.

Autor: Felix Steiner/ Zoran Arbutina

Odg. urednik: Svetozar Savić
svi su u sekundi osudili muslimane ali mnogo puta se ovako nesto desilo od strane druge religije da bi se osudili muslimani,mislim da ce se ovo pokusat drugacije prevesti,posto nije musliman to odradio...


Share this post


Link to post
Share on other sites
Bas sam jucer citao kako su neki "islamski teroristi" sve preuzeli na sebe. Naravno, to je ljudima uslo u glavu kao neka propaganda, a danas kad su javno objavili o kome je rijec, citam na Index.hr komentare u kojima stoji "sta vam je, oni arapi su vec preuzeli odgovornost na sebe"...

steta je sto su svep oceli povezivati sa islamom, iako ih opravdavam s obzirom da se s svetim islamskim knjigama u ruci i slicnim stvarima raznose na ulicama

Share this post


Link to post
Share on other sites
Norveški premijer Jens Stoltenberg je potvrdio da vlasti u Oslu surađuju sa stranim obavještajnim službama kako bi se razjasnilo je li napadač imao ikakvih međunarodnih veza.

evo vidjet ce mo da li ce ga povezati sa Islamom ili ce reci kako su ga platile neke Islamisticke grupe da to odradi,nece tu proci bez osude Muslimana i ako nemaju vezu stim..preuzeli su Muslimani mnogo takvog tereta na sebe koji nisu uradili...
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

[b] Norvežanin Anders Behring Breivik, koji je u dva napada u petak (22.7.) ubio najmanje 92 ljudi, je priznao krivnju. Napade je opisao kao "užasne, ali potrebne", potvrdio je njegov odvjetnik. [/b]
[b]Rasistički manifest "debeo" 1.500 stranica[/b]

[b]Geir Lippestad, odvjetnik 32-godišnjeg napadača je norveškim medijima kazao da je njegov klijent najvjerojatnije već dugo planirao napade. Prema navodima norveške policije Breivik je[color="#FF0000"] fundamentalni[/color] [color="#0000FF"]kršćanin[/color] s vezama u desno-ekstremnom miljeu. Norveški mediji su javili da na internetu objavio rasistički manifest, koji obuhvaća oko 1.500 stranica. Taj rasistički manifest upućuje na to da je napade planirao već dvije godine, a u njemu Breivik napada multikulturalno norveško društvo i muslimanske useljenike.

poceo je krstaski rat vec odavno..
[/b]
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stravična tragedija, stravičan zločin. :(

Norveška je po pitanju tolerancije na samom vrhu u Evropi (možda i u svijetu), a reakcija premijera Stoltenberga (u vrijeme kad se mislilo da se radi o napadu džihad-organizacije koja je prva preuzela odgovornost za počinjeni zločin) neposredno nakon napada u kojem je i njegova glava bila ugrožena je za svako divljenje.

Ovaj poremećeni fanatik je ubio najmanje 92 ljudi, etničke Norvežane, pripadnike (uglavnom omladinskih organa) Laburističke partije koja je na vlasti u Norveškoj. U svojoj knjižici iz kojih su već citirani neki dijelovi na internetu može se vidjeti da mrzi muslimane i marksiste, mrzi multikulturalizam kao ideju.
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na zalost po citavom svijetu ima osoba poput ovog idiota Breivika koji cvrsto vjeruju da samo Bijelci Krscani trebaju da vladaju svijetom a sve ostale treba poubijati. Poslije ovog stravicnog dogadjaja svijet treba da razumije da terorizam ne dolazi samo iz Islamskih zemalja i da unutrasnji "domaci" teroristi kao ovaj krvolocni ubica mogu naparaviti vise stete nego 9/11..... Edited by Clark Kent
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
još jedna zanimljivost.[url="http://www.kip.ba/2011/07/29/vojnik-uhapsen-zbog-planiranja-napada-na-bazu/"]http://www.kip.ba/2011/07/29/vojnik-uhapsen-zbog-planiranja-napada-na-bazu/[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Evet evet, bujrum bujrum i naravno, God Bless America :)
Meni ovo lipo zvuci :)
[b] [/b]

[quote]
[b] “Frankfurt news”: Amerikanci poklanjaju Turcima vojnu bazu na Kosovu, Srbija u panici[/b]
[b] Riječ je o najvećoj američkoj vojnoj bazi van granica SAD izgrađenoj nakon Vijetnamskog rata[/b]

Turska bi u okviru velikog povratka na Balkan mogla da uđe u američku vojnu bazu kod Uroševca “Bondstil”, koju snage SAD uskoro napuštaju, saznaje “Frankfurt news”, pozivajući se na diplomatske izvore.
Riječ je o najvećoj američkoj vojnoj bazi izgrađenoj van granica SAD nakon Vijetnamskog rata.
Odlazak iz baze u blizini Uroševca najavio je krajem marta američki ambasador u Prištini Kristofer Del zbog previsokoh finansijskih troškova što je izazvalo pravu pometnju među srbijanskim vojnim teoretičarima i analitičarima s obzirom na najavu da bi bazu mogli naslijediti upravo Turci.
Ninoslav Krstić, bivši komandant Združenih snaga bezbjednosti kaže da ovakav scenario Srbiji nikako ne može odgovarati.
“Ulazak novih stanara sa istoka bio bi loš za Srbiju, a još gori za Kosovo i Metohiju. Ankara time dobija direktnu teritorijalnu vezu sa Sandžakom preko Kosova, što je put zelene transverzale sve do Sarajeva”, pribojava se Krstić.
Turska je, kaže on, američki saveznik i ta veza je možda i jača nego sa EU, gdje Turci već godinama pokušavaju da uđu, ali bezuspješno, pa još slove za vječitog kandidata.
“Amerika uključuje Tursku u ovo područje koje im više nije toliko interesantno. Turski interes povratka je širenje na evropski kontinent, gde živi dosta Turaka, a prvenstveno u Nemačkoj i Francuskoj. Rusija nema ništa protiv, s obzirom na dobre odnose sa Ankarom”, objašnjava Krstić.
Bivši direktor Vojno-bezbjednosne agencije Momir Stojanović također se boji dolaska turskih vojnih snaga na Kosovo.
“Balkan je kompenzacija Turskoj za njemačko protivljenja da ova država uđe u EU. Mislim da je realno da barem u okviru NATO snaga dođe i turski kontingent, pogotovo kako se približavaju kraju pregovori Beograda i Prištine, a to ‘nije dobro’”.
[/quote]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='racing/7005/' timestamp='1311970643' post='435234']
još jedna zanimljivost.[url="http://www.kip.ba/2011/07/29/vojnik-uhapsen-zbog-planiranja-napada-na-bazu/"]http://www.kip.ba/20...napada-na-bazu/[/url]
[/quote]


zaboravih ovdje napisati: KAKO TO DA OVO NIJE TERORISTIČKI NAPAD ;) ;) ;) ;) ?!.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nego hajmo malo o ovome raspravljati ;) :

[b]...koji je u dva napada u petak (22.7.) ubio [size=6]najmanje[/size] 92 ljudi...[/b]

[b]Ovaj poremećeni fanatik je ubio najmanje 92 ljudi,...[/b]

[b]...u kojima su u petak poginule 93 osobe.[/b]

[b]Po izvještajima, ubio ih je najmanje 88...[/b]


[color=#000000][size=5][b][b]Pa jasno je da kao bombaš u vladinoj četvrti u Oslu u pitanju neki musliman.[/b][/b][/size][/color]

i da bi na kraju konačni broj bio 77 a [b]"TERORISTA"....[/b] ;) .

[b]...Breivik, koji je priznao oružani i bombaški napad u kojima je u julu ubio 77 ljudi,....[/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,065
  • Total Posts
   378,361
×