Jump to content
la_bella_mafia

Kolaci/torte

Recommended Posts

Evo da malo o kolacima pocnemo posto je ovo ovde kuhinja/recepti :)
Pa izvolite:

Kolac sa tresnjama:

- 10 dkg margarina, 10 dkg secera
- 1/2 omota praska za pecivo, 25 dkg brasna
- 1/2 kg tresanja, 3 dkg badema, 3 zumanca
- 3 bjelanca (snijeg), 10 kasika mlijeka
- secer za posipanje

U dobro izmjesani margarin dodaje se pomalo secer i zumanca, pa se mijesa dok sve ne bude pjenasto. Zatim se dodaju oguljeni samljeveni bademi, prosijano brasno sa praskom i mlijeko naizmjenicno. Bjelancad se umute u cvrsti "snijeg" i lagano umijesaju u smjesu. Ta smjesa se stavlja u namazani oblik za tortu, a u smjesu stave tresnje. Kolac se pece pri jednolicnoj temperaturi. Kad je kolac pecen, pospe se secerom. U ovaj kolac mogu se mjesto tresanja staviti kajsije ili breskve.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm ja volim kolace i torte sa puno schlag sahne a one cokoladne isto su dobre al nevolim one od Jagode ili tresnje :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm ja volim kolace i torte sa puno schlag sahne a one cokoladne isto su dobre al nevolim one od Jagode ili tresnje  :rolleyes:

Pa dobro ja isto nevolim od tresnje ali od vanilije cokolade i jagode volim a najvise od COKOLADE

Kuglice od cokolade
28 dkg secera, 28 dkg oraha, badema ili ljesnika
- 5 dkg secera(

glazuru
)
- 3 kasike kuhane crne kafe
- 1 1/2 rebro cokolade

Secer se skuha sa pet kasika vode, skine sa stednjaka i dodaju mljeveni orasi, ljesnici ili bareni, oguljeni i isjeckani bademi.Od mase se prave kuglice. Zatim se napravi glazura: cokolada se rastopi, doda crna kafa i secer, sve to prokuha i u dobivenu masu uvaljaju se kuglice, zatim uvaljaju u krupno struganu cokoladu i posuse.

Poljupcici
- 3 bjelanca, 18 dkg secera u prahu
- 10 dkg mljevenih oraha ili ljesnika
- 1 kasika soka od limuna

Od bjelanca se ulupa cvrst snijeg, stavi na paru, dodaje postepeno secer i dalje lupa zicom. Zatim se dodaju limunov soki mljeveni orasi i sve se dobro izmjesa. Tepsija-pleh se namaze mascu (tanko), kasikom se vadi snijeg i prave hrpice, koje se redaju jedna do druge. Poljupcice ne treba peci nego samo susiti u zagrijanoj pecnici.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmmmm ja volim sve jedan kolac, a pogotovo sa TOPFEN i VANILLIE...hmm




hm, objasni nam (mi sto neznamo njemacki) sta je taj "Topfen" :)

poz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baklava od oraha
Potrebno: 1 kg brasna, 25 dkg maslaca, 1,5 kg secera , 80 dkg mljevenih oraha, i jedan limun

Priprema: Od ove kolicine brasna razvucite jufke. Prosusite ih. Nemojte sve orahe samljeti nego in nesto istucajte u avanu. Dobro pomastite tepsiju i slozite 4-5 jufki te ih pospite smjesom od oraha i secera.Tako radite dok ne utrosite sve jufke i nadjev. Slozili ste, dakle baklavu na slojeve.

Na gornji sloj stavite maslac. Baklavu izrezete i pecite. Za to vrijeme pripremite zaljev na ovaj nacin. U lonac stavite 1kg secera, litar vode i limun izrezan na kriske. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne.Toplim zaljevom prelite pecenu baklavu.

Mislim da bi svi trebali znati baklavu skuhati jer to je bosansko i za bajram se kuha :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulube
Potrebno: 50 dkgbrasna (25 dkg ostrog i 25 dkg mekog), 5 jaja ,1 litar mlijeka, 1 soljica ulja, so, secer;za zaljv 1,5 kg secera, 1/2 l vode, 2 limuna

Priprema: U posudi skuhajte mlijeko sa secerom i malo soli. kada prokuha, umjesajte brasno. Vratite na vatru i mjesajte dok se tjesto ne pocne odvajati od posude.

> Jaja posebno umutite i dodajte u ovu masu. Strcaljkom pravite tulumbe duzine 6cm.Przite ih u puno masnoce i jos vruce stavljajte u ohladen zaljev.Ukrasite kriskama limuna.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Kajmak baklava
Potrebno: jufke( napravljene uz dodatak 1 zumanceta);za nadjev: 4 jajeta, 4 kasike meda, 30 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka) 10 dkg badema;za zaljev: 70-100 dkg secera i limunov sok.

Priprema: Umutite zumanjca, umjesajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte cvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe.

U namascenu tepsiju slozite 4 kore, svaku zacinite rastopljenim maslacem. Na poslednju stavite nadljev. Postupak ponavljajte dok ne utrosite sve jufke i nadljev. Pecite 10 minuta na jacoj i 30 minuta na slabijoj vatri.

Za to vrijeme napravite zaljev (stavite secer u vodu ali tako da bude uronjen 1-2 cm) Pecenu baklavu izrezite na kocke ili rombove, zalite toplim zaljevom i vratite u pecnicu. Tu neka stane do jutra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Torta od jagoda
- 6 jaja, 16 dkg secera, 20 dkg brasna
- 5 dkg maslaca, kora od limuna
- 1/4 kg jagoda, 10 dkg secera(nadjev)
- 3 dkg slatke pavlake

Zumanca se pjenasto umute, sa secerom, doda izrendana kora od limuna, rastopljen maslac, postepeno dodaje brasno i na kraju cvrst snijeg od bjelanca. Sve se lagano izmjesa, sipa u zamascen i pobrasnjen kalup i pece na umjerenoj temperaturi 30 minuta.U medjuvremenu napravi se nadjev: polovina jagoda se propasira i stavi u dvije trecine ulupane slatke pavlake. Ostala polovina jagoda se ocisti od peteljki, ocijedi od vode i poprska konjakom ili rakijom.Razrezana torta se nadjene kremom od jagoda, zatim se sva premaze preostalom ulupanom pavlakom i ukrasi pripremljnim jagodama.
----------------------------------------------------------------------------------
Slatki srneci hrbat
- 7 dkg maslaca, 14 dkg secera, 6 jaja
- 10 dkg cokolade, 14 dkg badema
- 8 dkg marmelade(preliv)
- 10 dkg cokolade, 20 dkg secera(ocaklina od cokolade)

Maslac, zumanca i secer se pjenasto umute, doda otopljena cokolada, samljeveni bademi i snijeg od bjelanca. Snijeg se zatim sipa u pomascen i pobrasnjen rebrasti kalup i pece 3/4 sata. Kada se ohladi, premaze se marmeladom i prelije ocaklinom od cokolade.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm, objasni nam (mi sto neznamo njemacki) sta je taj "Topfen"  :)

poz

<{POST_SNAPBACK}>




ti bas nista neznas :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

sampita, rolat od maka, pita od jabuka...i sve sa sladoledom :eat:

Share this post


Link to post
Share on other sites

pita od jabuka i ledene kocke :drool::eat: :vecera_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
nemam pojma, pitacu mame pa cu ti reci




de bas pitaj mamu, interesujeme kako se tome kaze kod nas.

Slatki sir??? hmm...

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmmmmmmm volim isto ko i ti...

<{POST_SNAPBACK}>


:drool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cupavci:

POTREBNI SASTOJCI
5-6 dcl brasna
2dcl sećera
2dcl mlijeka
1dcl ulja
2 jajeta

PRELIV:
100 grama čokolade
3 kasike ulja i malo putera
1 dcl mlijeka
100 gr kokosovog brasna

NAČIN PRIPREME

Umutiti dobro mikserom jaja i sećer, zatim dodati 2 dcl mlijeka, 1dcl ulja, 5-6 dcl brasna i 1 prasak za pecivo. I to sve dobro umutiti.
PRELIV NAPRAVITI I OSTAVITI DA SE OHLADI.
Smjesu peći u namasćen pleh na temperaturi od 180

Share this post


Link to post
Share on other sites
pita od jabuka i ledene kocke

Evo ja nasao recept od oti Ledeni Kocaka:
Ledene kocke
TIJESTO:

-4 jaja,
-5 kasika secera,
-9 kasika brasna,
-1 kasika kakaoa,
-1/2 kese praska za pecivo.

-Sve dobro ubutati i staviti da se pece na umjerenoj temperaturi.Vrucu koru preliti saftom:

SAFT:
-Ukuhati 5 fildzana secera i 5 fildzana vode

FIL:
-Skuhati 2 pudinga od vanile u 1/2L mlijeka i dobro ohladiti.

-Ubutati 250g maslaca ili margarina sa 3 kasike secera u prahu i sve pomijesati sa ohladenim pudingom.
-Sa pomijesanom masom filovati hladnu koru.

GLAZURA:
-Rastopiti 100g cokolade sa 2 kasike secera, 2 kasike mlijeka i 30g margarina ili maslaca. Rastopljenu masu nanijeti na hladan fil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,065
    • Total Posts
      378,361
×