Skok do sadržaja

Dobro došli na Cazin.NET Forum

Dobro došli na Cazin.NET Forum , kao i kod većine online zajednica i ovdje se morate registrirati da biste vidjeli poruke u našoj zajednici, ali ne brinite se, to je jednostavan, besplatan proces koji zahtijeva minimalno informacija. Iskoristite mogućnost i odmah, Registriraj se ili Logiraj se.

Kao član nećete više vidjeti ove poruke a imat ćete slijedeće pogodnosti:

• Pokretanje novih tema i odgovaranja drugima
  • Dobijanje na e-mail obavijesti o novim porukama na temama i forumima koje pratite
  • Dodavanje događanja u kalendar
  • Napravite svoj vlastiti profil i sklopite nova prijateljstva
  • Podijelite svoje iskustvo
Guest Message by DevFuse

Android OS ( open source )

• Please log in to reply
127 odgovora na ovoj temi

#1 scooby-doo

scooby-doo

sretno penzionisan u glavu :)

• ModMod Team
  • 1988 Poruke
  • Spol:Muško
  • Interests:Global Interests
  • Ljubavni status:U vezi
  • Vrijeme Online: 34d 10h 32m 32s

Objavljeno 04 December 2010 - 17:35

Google Android je prva otvorena open source mobilna platforma pokrenuta od strane Google Inc. i vođena od strane Open handset Alliance , grupe 47 tehnolokih kompanija između kojih se nalaze T-Mobile, Intel , HTC, Qualcomm, Motorola, HTC itd čiji je cilj ubrzati inovacije na području mobilnih operativnih sustava a samim time ponuditi krajnjim kupcima bogatije, jeftinije i bolje iskustvo.

Informacije o novijim verzijama!
Zanimljive informacije i način koritenja!
Vlastito miljenje???
A zasto ne bit' običan i voljet' male stvari
Slika

#2 iM_

iM_

Svjezi forumaš

• Članovi
  • 37 Poruke
  • :

Objavljeno 04 December 2010 - 17:48

ta reći?

Daleko jo od iOS 4 i nikad ga neće dostići i glavni razlog tome je sto je iOS 4 namjenjen samo jednom telefonu i samo se za njega razvija dok je Android za stotine telefona :-) i jos ne smijemo da zaboravimo Applovu genijalnost kad su u pitanju OS-ovi :-)

Inače mislim da je lucky bio veliki fan HTC-a dok nije kupio iPhone :-)

#3 profac

profac

Admin

• Forum Admin
  • 2035 Poruke
  • Ljubavni status:Slobodan/na

Objavljeno 04 December 2010 - 17:55

velika prednost jer je open source. hiljade besplatnih aplikacija.  prednost je i to sto se apps programiraju u javi, tj mozes programirati na bilo kojoj platformi.

a java mu je upravo i nedostatak, jer je zbog virtualne masine sporiji u odnosu na iphone.

sve u svemu, nisam do sada koristio smart telefone duzi period, al planiram kupiti neki android.
--------------------------------------------------------------------------------------
Racunajte na nas!
http://justfuckinggoogleit.com/

#4 scooby-doo

scooby-doo

• ModMod Team
  • 1988 Poruke

Objavljeno 04 December 2010 - 18:23

Koristim android 2.1 sad je na mojoj motoroli droid, i bez rijeci sam. Mogu naravno "root" uraditi da imam 2.2 ili cak ovaj novi Gingerbread ali cekam da mi sam dodje update posto tad gubim garanciju na njemu a to nebih zelio jer sta god se desi mogu dobiti novi. Vec sam bio postavio ponudu ovdje na "prodajem" da prodajem Motorolu Droid i Iphone 3gs, koristio sam se i ovim najnovijim HTC windowsmobile 7,sad je u cure mi ali bih i njega isto prodao posto se njoj nesvidja.
Tako da bih zelio samo cuti misljenje onih koji su ga koristili!!!!!!!!!!!!!
Uradio bih i video usporedjivanje ta tri telefona tj tri razlicite mobilne platforme ali mislim da bih uglavnom bio ismijan jer sam mozda slucajno neku rijec pogresno rekao ili negdje zastao pa se jos dvoumim oko toga jer nezelim da neki seljaci dobiju sansu glupirati se!!!

Apple nevolim jedino jer je taj brend napravljen da bude lijep, markiran i nista drugo. A i Android je sad vodeci na trzistu po prodaji. hocel ga uzdrmati windowsmobile to cemo znati tek poslije nove godine i ovih bozicni prodaja...
Brzinu i funkcije Iphone 4 vec su i Motorola, HTC, LG, Acer prestigli kako sa procesorom i brzinom, tako i sa ekranom, kamerom i bla bla. De shvatite da je taj mobitel sminka i ( fakat je lijep i cool ) nista drugo...
Moj 3gs je hackovan i moze bilo koja se aplikacija instalirati, a na androidu je sve uglavnom FREE . Na pocetku godine jeste Apple imao vise aplikacija ali i to je proslost!!!

Intelov "MeeGo" ( Linux-based open source mobile operating system ) ce mozda biti najbolji open source ali tek dolazi na ovoj novoj Nokiji x7 pa nema cak ni na Youtube-u toliko puno video o njemu, pa isto cekam sta ce biti???

2.2 je vec potukao iOS 4, a vec evo pustili su 2.3 u prodaju. I to nepricam ja nego web portali po svijetu...
Slika

#5 scooby-doo

scooby-doo

• ModMod Team
  • 1988 Poruke

Objavljeno 04 December 2010 - 18:28

Pogledaj porukuprofac, datum 04 December 2010 - 17:55 , kaže:

velika prednost jer je open source. hiljade besplatnih aplikacija.  prednost je i to sto se apps programiraju u javi, tj mozes programirati na bilo kojoj platformi.

a java mu je upravo i nedostatak, jer je zbog virtualne masine sporiji u odnosu na iphone.

sve u svemu, nisam do sada koristio smart telefone duzi period, al planiram kupiti neki android.

Hej ako si gdje na winterdienst-u mogu cekati pare i do marta  :icon_cheesygrin: :icon_cheesygrin:  dobices ga na kucnom pragu, uz to dobivas i besplatno lopatu ( imam ih viska pa neznam sta cu )  :ap: :ap: :ap:  
A ozbiljno ako hos Iphone 3gs ili motorolu droid, dogovoricemo se eto npr u 1001nacht ko ljudi uz kafu i beljenje u plesacice  :icon_cheesygrin:
Slika

#6 profac

profac

Admin

• Forum Admin
  • 2035 Poruke

Objavljeno 04 December 2010 - 18:40

Pogledaj porukuscooby-doo, datum 04 December 2010 - 18:28 , kaže:

Hej ako si gdje na winterdienst-u mogu cekati pare i do marta  :icon_cheesygrin: :icon_cheesygrin:  dobices ga na kucnom pragu, uz to dobivas i besplatno lopatu ( imam ih viska pa neznam sta cu )  :ap: :ap: :ap:  
A ozbiljno ako hos Iphone 3gs ili motorolu droid, dogovoricemo se eto npr u 1001nacht ko ljudi uz kafu i beljenje u plesacice  :icon_cheesygrin:

Haha, ne mozemo mi to pored plesacica nikako dogovoriti :D kolko ti je taj droid?

Slazem se sa vecinom ovoga sto si gore napisao, mada je i iPhone 4 prava masina, ne treba potcjenjivati. Prednost Androida je sto imas 20-30 razlicitih telefona, velicina, performansi i naravno cijena. Dok je iPhone samo jedan i jedna cijena, pa se ti prilagodi i kad ti nesto ne pase. Lakse je napraviti aplikaciju ako hoces sam da prckas.

Taj MeeGo ce biti dobar isto.

Uglavnom ovo je prica kao Windows vs. Linux, a svak ima svoje porednosti i nedostatke. Najgore bi bilo da je samo iOS ili Android, nebi insan imao izbora :)
--------------------------------------------------------------------------------------
Racunajte na nas!

#7 scooby-doo

scooby-doo

• ModMod Team
  • 1988 Poruke

Objavljeno 04 December 2010 - 18:52

Drug Selvedin iz partije :) ima onu nokiju N900 i taj neki linux ali nisam ja njemu nikad u oci htio reci da je to dobar OS :) sad ovo sto je Intel napravio za Nokiu valja cekati i uvjeriti se...
Naravno da je Iphone 4 telefoncina, to govori i sama cijena, 1200 eura u Saturnu otkljucan. Ali su ovi na androidu dosta raznovrsniji sto kazes.
Droid sam kupio na Seiersbergu, isto je otkljucan ( imam jos godinu garancije u handyboerse )
A to se nemoze ovako dogovoriti preko neta za cijenu, nekad sam ja dole po Bosni sverco telefone i moje je pravilo da prvo pitam koliko bi ti dao za tel, i sta god ti kazes ja onda kazem duplo  :icon_cheesygrin: pa se onda nadjemo na pola  :lol:
Ako ti pase takvo cjenkanje :)
Selma i Amra mi nisu vratile zvucnike jos od oni gledanja filmova, pa izgleda jednom cu put pod noge i tamo u dom morati navratiti, a ti pare cuvaj dok nedodjem :)
Slika

#8 profac

profac

Admin

• Forum Admin
  • 2035 Poruke

Objavljeno 04 December 2010 - 18:55

Pogledaj porukuscooby-doo, datum 04 December 2010 - 18:52 , kaže:

Drug Selvedin iz partije :) ima onu nokiju N900 i taj neki linux ali nisam ja njemu nikad u oci htio reci da je to dobar OS :) sad ovo sto je Intel napravio za Nokiu valja cekati i uvjeriti se...
Naravno da je Iphone 4 telefoncina, to govori i sama cijena, 1200 eura u Saturnu otkljucan. Ali su ovi na androidu dosta raznovrsniji sto kazes.
Droid sam kupio na Seiersbergu, isto je otkljucan ( imam jos godinu garancije u handyboerse )
A to se nemoze ovako dogovoriti preko neta za cijenu, nekad sam ja dole po Bosni sverco telefone i moje je pravilo da prvo pitam koliko bi ti dao za tel, i sta god ti kazes ja onda kazem duplo  :icon_cheesygrin: pa se onda nadjemo na pola  :lol:
Ako ti pase takvo cjenkanje :)
Selma i Amra mi nisu vratile zvucnike jos od oni gledanja filmova, pa izgleda jednom cu put pod noge i tamo u dom morati navratiti, a ti pare cuvaj dok nedodjem :)

U njega je Maemo, al taj novi MeeGo ce biti bolji.

Hvala tebi dostu, ja se tako ne cjenkam :D cekam produzenje ugovora sad u februaru, pa cu uzeti neki android  a tebi danke :)
Racunajte na nas!

#9 PC_DoctorE

PC_DoctorE

"Haberkutija Hećim"

• +PREMIUM MEMBER
  • 2779 Poruke
  • Vrijeme Online: 2d 8h 33m 30s

Objavljeno 04 December 2010 - 19:19

Imao sve verzije mobile OS-a,sad moram trpiti WM 6.5 ali prve prilike idem na Android i HTC stvarcicu koja bude top u ponudi, trenutno je to Desire, medjutim iPhone je prica za sebe i stvarno tel leti, ali ima i mana te necu se petljati tamo gdje mi je znanje malo, ali recimo neki pdf dokument ili word doc nije moguce copy paste, moram skinuti program pa preko wi-fi ubaciti preko dog programa a onda mogu citati taj dokument stim programom ili vec neki dr readerom, ko koristi mac onda i iphone je za njega, za evropsko trziste je android car a tek kad ojaca i rasiri se, Microsoft je pao i phone 7 ga nece spasiti iako izleda lijep i sigurno funkcionalan al vjerujem i bugovit kao i prijasenje verzije!!!

Ova tema je uređena od PC_DoctorE : 04 December 2010 - 19:20

Slika

#10 scooby-doo

scooby-doo

• ModMod Team
  • 1988 Poruke

Objavljeno 04 December 2010 - 19:39

Pogledaj porukuPC_DoctorE, datum 04 December 2010 - 19:19 , kaže:

Imao sve verzije mobile OS-a,sad moram trpiti WM 6.5 ali prve prilike idem na Android i HTC stvarcicu koja bude top u ponudi, trenutno je to Desire, medjutim iPhone je prica za sebe i stvarno tel leti, ali ima i mana te necu se petljati tamo gdje mi je znanje malo, ali recimo neki pdf dokument ili word doc nije moguce copy paste, moram skinuti program pa preko wi-fi ubaciti preko dog programa a onda mogu citati taj dokument stim programom ili vec neki dr readerom, ko koristi mac onda i iphone je za njega, za evropsko trziste je android car a tek kad ojaca i rasiri se, Microsoft je pao i phone 7 ga nece spasiti iako izleda lijep i sigurno funkcionalan al vjerujem i bugovit kao i prijasenje verzije!!!
Desire HD bilo bi preporucljivo, a za windowsmobile pa on je meni ovako za starije malo, naravno to mislim u smislu da je toliko jednostavan i funkcionalan da dosadi kroz sedmicu dvi. Sve je tu jedan windows ima, ikone su sve cetvrtaste i jedino mozes odrediti velicinu neke ikone. i ono fakat sve radi tip top ali j...a kad se svi grade i stavljaju samo svoje stvari. Npr na androidu Google i Youtube rade perfektno. windowsmobile ima cak i word, excel i super je. Iphone ubitacno preferira samo kompaktibilnost sa iMac-om ili iPad-om, ali mislim da je tu android za jednu stepenicu otisao vise jer ga mnoge IT firme koriste...

De ako ti ili neko drugi bude imao priliku isprobati novi Gingerbread nek odmah i obavezno pise, posto me zanimaju informacije iz prve ruke :)
Slika

#11 lucky

lucky

majstor za sve, od igle do lokomotive

• Forum Admin
  • 9569 Poruke
  • Interests:Prazno

Objavljeno 04 December 2010 - 19:59

Pogledaj porukuPC_DoctorE, datum 04 December 2010 - 19:19 , kaže:

ja sam preko i tunesa lako ubacio dokumenat u svoj iphone ... ili te nisam dobro svatio ...

"Vrijedis samo onoliko koliko vrijedi tvoja rijec"

John M. Templeton

#12 PC_DoctorE

PC_DoctorE

"Haberkutija Hećim"

• +PREMIUM MEMBER
  • 2779 Poruke
  • Vrijeme Online: 2d 8h 33m 30s

Objavljeno 05 December 2010 - 01:06

ja nisam mogao, mozda jer je veci dokument, radilo se od pdf skripti od 150 MB, ja nisam uspio...ima opcija ali mi je svejedno glupo, neznam sto jednostavno ne moze copy paste napraviti bilo sta, moras ubaciti u folder te taj folder sherovati i onda sync, ako ne pazis te otkacis taj folder npr videa on te pita da li zelis obrisati sadrzaj ako se preletis on ti obrise i sa iphone, to je od mene veliki minus, kad je u pitanju rad sa multimedijom i dokumentima!!!

Slika

#13 profac

profac

Admin

• Forum Admin
  • 2035 Poruke

Objavljeno 05 December 2010 - 15:46

kako je u bosni za mobilni internet? imajul kakvi paketi ili se racuna po MB?

Ovi pametni telefoni bez pravog interneta isti su kao i obicni telefoni..
Racunajte na nas!

#14 lucky

lucky

• Forum Admin
  • 9569 Poruke

Objavljeno 05 December 2010 - 16:57

paketima je to regulisano ...

al kafici su poceli imati svoj nezasticeni wireless ... tako da i netreba ici preko interneta od operatera kojeg koristis ...

John M. Templeton

#15 scooby-doo

scooby-doo

• ModMod Team
  • 1988 Poruke

Objavljeno 05 December 2010 - 18:47

Pogledaj porukulucky, datum 05 December 2010 - 16:57 , kaže:

al kafici su poceli imati svoj nezasticeni wireless ... tako da i netreba ici preko interneta od operatera kojeg koristis ...
Ma probavao sam svoj tel kad dodjem dole za vikend ( msn, facebook ) i ubitacno je sporo. Cak sam morao otici u postu i sebi rucno ukucati postavke posto ( vjerovatno na androide, a mozda i ostale smartphone ) nije htjelo automatik, dobijem poruku da ce poslati instalaciju, i da je poslana ali ona u sredini najvaznija nije htjela doci... A u ovom jednom kaficu isto wlan bio je sporiji. Neznam jeli samo kod BHTelecom-a ali nisu oni za dole. Bez Browsera i Youtube-a, app Facebook, MSN  sl. Moj tel je onda samo obicni telefon. Stoga sam se vratio na staru nokiju i mig33 koji jos uvjek ide perfektno :)
Slika

#16 profac

profac

Admin

• Forum Admin
  • 2035 Poruke

Objavljeno 05 December 2010 - 19:24

Pogledaj porukulucky, datum 05 December 2010 - 16:57 , kaže:

kakve su cijene paketa?
Racunajte na nas!

#17 3rror

3rror

Anes

• +PREMIUM MEMBER
  • 1117 Poruke
  • Interests:Informatika, filozofija, internacionalna politika, naucna fantastika, 2D dizajn, ma�instvo, astronomija ...
  • Vrijeme Online: 4d 7h 47m 14s

Objavljeno 05 December 2010 - 19:27

Jeli imao ko priliku isprobati ovaj novi Symbian^3 na N8? Ne znam ima li ga na kojem drugom smart phoneu...

Ova tema je uređena od 3rror: 05 December 2010 - 19:28

No Pasaran!

#18 lucky

lucky

• Forum Admin
  • 9569 Poruke

Objavljeno 05 December 2010 - 19:40

Pogledaj porukuprofac, datum 05 December 2010 - 19:24 , kaže:

kakve su cijene paketa?
evo cjenovnika u prilogu od BH tlekoma  ...

u svakom pretplatnickom paketu za telefon imas 10 MB ukljucenog saobracaja ...

Postavljeni file(ovi)

John M. Templeton

#19 scooby-doo

scooby-doo

• ModMod Team
  • 1988 Poruke

Objavljeno 05 December 2010 - 21:29

Pogledaj poruku3rror, datum 05 December 2010 - 19:27 , kaže:

Jeli imao ko priliku isprobati ovaj novi Symbian^3 na N8? Ne znam ima li ga na kojem drugom smart phoneu...
Dodje jos na C7 i E7, ima fakat jos jedan na slici ali neznam koji je model i nigdje nemogu ni naci!!! E7 izgleda dobro, ali ni nje a ni N8 nema ovdje gdje ja zivim. Sef menadzmenta od Nokie je nesto priznavao oko kvarova na N8, ali se nije nista vise culo! Ja sam zadnju Nokiu imao X6 i jedvo jada sam prodao jednom turkisu za 180, ono jes imala 16GB i super je isla muzika, ali ostale stvarcice :S bila mi je skroz prespora. Ali i mene zanima kakva je N8, i jel dobar multitouch na njoj, kakva je kamera od 8mp zadovoljaval itd??? Ali X7 ova nova ce izaci na MeeGo OS, znaci valjda im je symbian propao!!!
Slika

#20 3rror

3rror

Anes

• +PREMIUM MEMBER
  • 1117 Poruke
  • Interests:Informatika, filozofija, internacionalna politika, naucna fantastika, 2D dizajn, ma�instvo, astronomija ...
  • Vrijeme Online: 4d 7h 47m 14s

Objavljeno 07 December 2010 - 16:27

Pogledaj porukuscooby-doo, datum 05 December 2010 - 21:29 , kaže:

Dodje jos na C7 i E7, ima fakat jos jedan na slici ali neznam koji je model i nigdje nemogu ni naci!!! E7 izgleda dobro, ali ni nje a ni N8 nema ovdje gdje ja zivim. Sef menadzmenta od Nokie je nesto priznavao oko kvarova na N8, ali se nije nista vise culo! Ja sam zadnju Nokiu imao X6 i jedvo jada sam prodao jednom turkisu za 180€, ono jes imala 16GB i super je isla muzika, ali ostale stvarcice :S bila mi je skroz prespora. Ali i mene zanima kakva je N8, i jel dobar multitouch na njoj, kakva je kamera od 8mp zadovoljaval itd??? Ali X7 ova nova ce izaci na MeeGo OS, znaci valjda im je symbian propao!!!
Kamera kod N8 je 12 Mpx, citao sam reviewe i pisu da se kamera cak istice i od ostalih 12mpx kamera na drugim mobitelima :) Cini mi se savrsena, video snimanje u HD 720p rezoluciji, 16GB prostora, trebala bi biti i brza sudeci po specifijakcijama i jako mi se svidja dizajn. Jedino mi je upitno kao sto kazes taj multitouch kako ce raditi, i kakav je novi Symbian...Mene sto se tice neka je i propao ali da bar bude na N8 pristojan i meni je ok s obzirom da je ovo smartphone s 12mpx kamerom.

Ova tema je uređena od 3rror: 07 December 2010 - 16:30

No Pasaran!

0 Korisnik(a) pregleda ovu Temu

0 Gosti i 0 Anonimnih korisnika

Dobro došli na Cazin.NET Forum !!! :)

Molimo Vas da se LOGIRATE  ili  REGISTRIRATE SE kako bi mogli koristiti sve opcije foruma.

Cazin.NET team