Jump to content
Sign in to follow this  
_women_

Bajramski obicaji

Recommended Posts

Dalke svi vi koji slavite bajram kakvi su obicaji u vasoj kuci sta se tice bajrama?!
Znaci koliko god slicno sve familije docekivale bajram sigurno postoji razlika, krenuvsi od jela pa od oblake, pa od obilaska i slicno..
Kod nekog je to pravo veselje, kod nekog malo manje, neko do 12 bajramuje, a kasnije spavanje, a neko sva 4 dana bajrama provede u tom blagdanskom raspolozenju..

bujrum pucati :)
znaci vas bajramski dan kako protice..

Share this post


Link to post
Share on other sites
kod nas nema bajrama bez baklave , hurmasica ,sarme i bureka, muskinje u dzamiju na bajram , poslije klanjanja prvo kuci zeni na hurmicu i kahvu i onda kod mame na rucak tu se svi iskupimo braca i sestre sa companijom ,majka pripremi sol za 17 osoba i tako rucamo i sjedimo u medu vremenu se salju sms poruke u Bosnu puncu i punici i ostaloj rodbini koje za bajram stignu tek slijedeci dan telefoni zvone na sve strane, poslije rucka obilaze se rodbina i prijatelji to se sve unapred dogovori ko ce kome prvo doci da nebi dosli na zatvorena vrata i tako da dan prodje za secundu ,

nastojimo da odrzimo onu tradiciju koju smo donijeli iz Bosne

selam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bom, sljedece.


Naravno, muski odu na bajram. Jes da je nekad interesantnije bilo kad se islo u gradsku dzamiju, al' o tome na nekoj drugoj temi.

Nakon toga obavezno odemo iz dzamije dzile na mezare, umrlima roknut po jednu fatihu da i njima bude bajram. Na mezarima obavezno uleti sejtan u nas, pa zna biti i "zajebancije" (de

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ovaj sam bajram bila kod tetke u kladusi :( to je prvi bajram da nisam bila kod kuce svoje i bas sam tuzna bila, ali opet je proslo super i vecinom je tradicija i obicaji koje i kuci imam ispostovano i kod tetke. Tetak i tetka su hadzije pa naravno da je bajram kod njih kao i kod kuce moje bitan praznik.

Ustala sam u pola sedam pomogla tetki da napravi jos hrane sto treba, probudila snahu i rodicu, ja se spremila obukla i onda cekali tetka i tecica iz dzamije, kad smo se svi izbajramovali, popili kafu a onda su ostale tetisne i njihova djeca i ljudi dosli bom i svi smo zajedno ruucali, nas hrpaa, i onda poslije opet jos jedna kafa i kolaci, neizbjezna baklava, za rucak je naravno bila sarma, i maslenica, buredzici, jahnija citava redaljka :))

Onda su se djeca okupila oko dide, mog tetka i neka dobijala bajramluk u parama neka poklone, svi podjelili poklone sta je ko kome nanijetio, pa su poslije dijeca isla sa didom pucati petarde, igrati se na van, a kasnije su otisli podjeliti kurbane i obavezno ono ponavljanje ko kaze halalsum, ko kabulsum :)

Kad se sve obavilo opet svi usli u kucu muski pratili bajramski program na televiziji zanimljive emisije, a zene razbacile pricu, u iscekivanju jos gostiju, pa se onda krenulo u napad (obilazak:)))

I da obavezno zene, cure, su pokrivene..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,065
  • Total Posts
   378,361
×